Hayvanlarda Pseudomonas Enfeksionları

Hayvanlarda Pseudomonas Enfeksionları

Tarihçesi

P. aeruginosa, 1850’de Sedillot tarafından cerrahi yara pansumanlarında mavi renk değişikliği yapan bir ajan olarak tanımlanmıştır. İlk olarak Bacillus pyocyaneus ve daha sonra Pseudomonas pyocyanea olarak adlandırılmıştır. Piyosiyanin izolasyonu Lucke tarafından 1862’de yapılmıştır. Ancak bu organizma, Gessard’ın klasik çalışmaları
ile 1882’de saf kültür halinde izole edilmiştir.
Pseudomonas
Pseudomonas
1897’de Hitschman ve Kreibich, 1917’de Frenkel ve 1925’de Osler patojen bir bakteri olduğunu tanımlamışlardır. 1926 yılında California Üniversitesi’ndeki Dooren de Jong, Pseudomonas türlerini, çeşitli organik bileşiklerin karbon ve enerji kaynağı olarak kullanımına dayanan fenotipik özelliklerin göre sınıflandırmışlardır. 1966’da Buchanon, Holt ve Lessel Pseudomonas türlerini fenotipik özelliklerine göre sınıflamışlardır. Daha sonra DNA hibridizasyon çalışmaları başlamıştır. 1973 yılında Palleroni ve arkadaşları, nükleik asit hibridizasyon çalışmalarını genişleterek Pseudomonas’ları rRNA homolojilerine göre 5 gruba ayırmışlardır. Son yıllarda yapılan çalışmalarda bu cinsin sınıflandırılması yeniden düzenlenmiştir. (Şen & Halkman, 2006)

Genel Bilgiler

Pseudomonadaceae familyasına bağlı Pseudomonas cinsi bakteriler Gram negatif çomaklardır. Bu grupta bulunan P. mallei insan ve hayvanlarda Ruam adı ile bilinen Malleus’un etkenidir. Hastalık etkenleri ve hayvanlarda yaptıkları başlıca hastalıklar aşağıdaki gibidir.
P. mallei: Başta tek tırnaklı (at, katır, merkep) hayvanlar olmak üzere, insan, köpek, aslan ve kaplanlarda Malleus veya Ruam enfeksiyonuna neden olur.
P. aeruginosa: Hayvanlarda mastitis, arthritis, enteritis, pneumonia, peritonitis ve ürogenital sistem enfeksiyonlarına neden olur.
P. pseudomallei: Yalancı malleus (Melioidozis) hastalığını yapar. Bu hastalık genellikle rodentlerde örülmekle birlikte evcil hayvanlarda ve insanlarda da bildirilmiştir.

Etiyoloji

Pseudomonas aeruginosa sporsuz, polar flagellalı, hareketli, Gram negatif, genellikle kapsülsüz, bir mikroorganizmadır.

Kültürel ve Biyokimyasal Özellikleri

  • Kanlı agarda hemoliz yaparlar. Tipik yeşil metalik parlaklık oluştururlar.
    Pseudomonas aeruginosa on blood agar
    Pseudomonas aeruginosa on blood agar
P. aeruginosa ‘nın bazı biyokimyasal özellikleri şöyledir;
  • Jelatin ve koagule plazmayı eriterek parçalarlar.
  • Glikozu oksidatif yolla parçalayıp asit yaparlar (glukonat yapar). Laktoz ve sakkarozu kullanamazlar.
  • Oksidaz pozitif olmaları ile Enterobacteriaceae familyası üyelerinden ayrılırlar.
  • Asetamini deamine ederek amonyak oluştururlar.
  • Nişastaya etki etmezler.
  • Katalaz ve sitrat reksiyonları pozitiftir.
  • L-arjinin dihidrolaz oluştururken, lisin dekarboksilaz ve ornitin dekarboksilaz oluşturmazlar.
  • İndol ve H2S oluşturmazlar.
  • Metil kırmızısı ve Voges-Proskauer negatiftir.
  • Nitratı nitrite redükte ederler.
  • Tetrazolium tuzlarını ve seleniti redükte ederler.
  • KCN’ye dirençlidirler.
  • Pseudomonas aeruginosa P. fluorescens’den ayrı olarak metilen mavisini ve prontosilin rengini giderir.
 Devamı: https://vetrehberi.com/hayvanlarda-pseudomonas-enfeksionlari/

Yorumlar

Popüler Yayınlar